Caramel FAQ

Ik maak regelmatig caramelvla voor mensen die komen eten, en die kijken er vaak van op hoe lekker dat is. Het is ook maar een kunstje, en de regeltjes die ik ontdekt heb staan hieronder. Hopelijk helpt het je over de vrees van het caramel-maken heen.

How maak ik de perfecte caramelvla?

Voor 2 flinke porties: Bereiding: Smelt en brand de suiker tot hij donkerbruin is. Giet er dan bijna alle melk bij en voeg zout toe. Breng de melk al roerende aan de kook en meng intussen de resterende melk met het custard. Als de melk kookt roer je de custard erdoor, even laten indikken en klaar. Ik vind het afgekoeld het lekkerst.

Jamaarrr... hoe bruin is donkerbruin?

De caramel moet ongeveer de kleur krijgen van de nerven in donker gelakt eiken meubels. Best wel diep-donkerbruin dus.

Jamaarrr... het ruikt aangebrand!

Caramel is gebrande suiker en dus ruikt de bereiding een klein beetje aangebrand. Als het erg duidelijk aangebrand ruikt kun je beter opnieuw beginnen.

Jamaarrr... wat voor pan moet ik gebruiken?

Een pan met een dikke bodem is nodig omdat de warmte dan egaal wordt verspreid; anders heb je delen donkere caramel en delen nog gewoon suiker. Gebruik nooit een pan met anti-aanbaklaag, die kunnen de hitte van caramelbereiding niet verdragen.

Jamaarrr... de temparatuurschok!

Als je de melk bij de caramel giet krijgt dat een behoorlijke temperatuurschok. Da's niet goed voor je pannen. Giet het eerste beetje melk over de bolle kant van een (houten) lepel, dan verdeelt het meer en is de schok kleiner.

Jamaarrr... waarom moet er zout in?

Zout fungeert als smaakversterker. Zonder dat beetje zout is het niet half zo lekker!

Jamaarrr... ik krijg een vel, yuk!

Hihi, ik heb daar nooit zo'n probleem mee, maar je kunt een dun laagje suiker op de vla strooien meteen nadat je het in de afkoelvorm hebt gegoten. Daardoor ontstaat een laagje gesmolten suiker, en dat voorkomt een vel.

Jamaarrr... de caramel smelt niet egaal!

Je pan moet natuurlijk een dikke bodem hebben. En je moet de suiker gelijkmatig over de bodem strooien. En roeren werkt nadelig als het merendeel nog niet vloeibaar is, want dan is de suiker een beetje `nat' en als je dan roert krijg je klonten suiker. Die klonten zorgen voor ongelijke laagdikte van de suiker, en daardoor smelt het niet goed. Alleen op het allerlaatst, als het meer om kleurverschillen in de inmiddels gesmolten suiker gaat, kun je een beetje roeren.

Jamaarrr... hoe hoog zet ik het vuur?

Niet al te hoog, het is beter er wat langer over te doen. Bij mij duurt het gehele caramel-maken ongeveer 5 minuten. Natuurlijk moet het wel heet genoeg zijn, want de suiker verbrandt bij best-wel hoge temperaturen. Ik zet een middelgrote gaspit (4 cm) op half.